Statiile CB sunt intalnite adesea in randul soferilor, mai ales in categoria soferilor profesionisti. Sunt dispozitive foarte practice si de mare ajutor pentru soferii care conduc foarte mult, iar acestor caracteristici li se datoreaza popularitatea de care se bucura acum.

Exista insa multe statii cb in magazine iar pentru un utilizator obisnuit, fara prea multa experienta, alegerea unei statii CB bune se poate dovedi a fi insa foarte dificila.

Drept urmare, orice sfat in plus este de ajutor. Iar in acest articol am decis sa oferim mai multe sfaturi practice pentru alegerea unei statii CB bune. Respectandu-le vei reusi sa iti gasesti statia radio perfecta pentru nevoile tale si totodata te vei bucura de o achizitie reusita!

Iata deci care sunt principalele aspecte tehnice pe care sa le iei in considerare atunci cand iti cumperi o statie CB:

Modulatie si alimentare

Primele detalii pe care sa le ai in vedere atunci cand iti cauti o statie CB este modulatia si alimentarea. De regula, majoritatea modelelor sunt compatibile atat cu modulatia AM cat si cu modulatia FM. Totusi, trebuie sa ai in vedere ca in unele tari se foloseste doar modulatia AM, precum Italia si Statele Unite ale Americii. Daca alegi o statie cu modulatie in amplitudine FM atunci nu iti va fi de ajutor in aceste doua tari.

Recomandarea noastra este deci sa iti alegi o statie CB FM/AM pentru a nu avea surprize neplacute mai tarziu.

In ceea ce priveste alimentarea statiei radio CB, de obicei se face la o tensiune de 12V. In comert vei gasi si modele cu dual voltaj 12V/24V, ceea ce inseamna ca pot fi alimentate la ambele tensiuni. Daca ai nevoie de o statie pentru o masina mica, atunci ar trebui sa alegi o statie de 12 V, iar alimentarea se poate face direct de la baterie (varianta recomandata de specialisti) sau de la bricheta.

Totusi, daca iti doresti o statie pe care sa o folosesti atat pe masina mica dar si pe camion, atunci ar trebui sa optezi pentru un model cu dual voltaj.

Dimensiuni si montare

Dimensiunile statiei CB pentru o masina mica sunt foarte importante. Iar asta deoarece spatiul interior este de regula destul de mic si de limitat, iar orice gadget in plus va ocupa spatiu si poate deveni incomod.

Drept urmare, cu cat statia este mai mica, cu atat te va incomoda mai mult. Iar daca vei alege sa iti montezi statia la un service autorizat si experimentat, cu siguranta va reusi sa o monteze intr-un loc accesibil dar si din care statia nu te va incomoda.

Aceasta nu ar trebui sa ne optureze vizibilitatea si totodata trebuie sa avem acces facil la comenzile sale. Fixarea este importanta astfel incat sa nu sufere daune atunci cand efectuam un viras strans sau o franare brusca.

Alege deci servicii de montaj statii cb de calitate pentru un montaj sigur si corect!

Squelch automat

Functia de Squelch automat se dovedeste a fi foarte utila iar de aceea noi iti recomandam sa alegi o statie CB cu squelch automat. Aceasta functie te va ajuta sa te poti bucura de o receptie de calitate si cat mai clara. Iar cand vorbim despre receptie de calitate, ne referim la posibilitatea de a putea comunica cu ceilalti participanti la trafic fara a aparea zgomote de fond.

Filtre pentru deparazitare

O statie CB buna trebuie sa dispuna de mai multe filtre pentru deparazitare astfel incat sa te poti bucura de o experienta de utilizare cat mai placuta. Filtre precum ANL, ESP sau HI CUT te vor ajuta sa obtii o receptie mult mai buna si sa te bucuri de un sunet calitativ si placut, fara brumuri.

Putere

Pentru banda Cytizen Band din Romania exista o limita admisa de maxim 4W in ceea ce priveste puterea statiei. Cu toate acestea, putine sunt persoane care tin cont de aceasta lege, mai ales datorita faptului ca nu exista controale in acest sens.

Alte functii utile

Exista si alte functii pe care le-ai putea urmari la o statie CB. Cu cat o statie are mai multe dintre acestea, cu atat ai mai multe motive pentru a o alege. Iata care sunt principalele functii pe care sa le cauti la o statie CB:

  • Functie PA ce poate fi folosita pentru a utiliza statia pe post de megafon cu ajutorul unui difuzor extern.
  • Talk to back – foarte utila pentru a testa microfonul, deoarece sunetul microfunului nostru va fi auzit in statie.
  • Functie ecou: mesajele vor fi transmise cu ecou.
  • Functie Roger beep: atunci cand conversatia s-a incheiat, pe fundal se va auzi un beep.
  • Functie Mc Gain: foarte utila pentru a controla cu usurinta amplificarea microfonului.

Comenzi pe microfon

Alegand o statie CB care dispune de microfon cu comenzi iti vei face viata mai usoara, iar asta deoarece va fi mult mai simplu si mai comod de utilizat.

Tine cont de toate aceste sfaturi si cu sigurant statia achizitionata va fi una foarte buna. Ne poti da un telefon pentru a-ti recomanda cateva modele de statii bune.

Punem la dispozitia clientilor nostri doar statii productie America, deci calitatea este garantata.

  • Category :
  • Type :