In unele cazuri, soferii profesionisti se vad in situatia in care folosirea cardului tahograf este imposibila. Se intampla ca acest card sa fie pierdut, furat sau pur si simplu sa se defecteze.

Este de la sine inteles faptul ca in astfel de momente soferii trebuie sa conduca fara a utiliza cardul tahograf, insa in acest sens exista cateva conditii.

Comisia Europeana a prevazut aceste probleme de care unii soferi se pot lovi uneori, iar de aceea a tinut sa clarifice cazurile in care conducatorii auto au posibilitatea de a conduce un vehicul dotat cu tahograf digital, fara a folosi insa un card tahograf.

Conform legislatiei comunitare, soferii au posibilitatea de a conduce fara a utiliza cardul tahograf atata timp cat motivele sunt bine justificate si totodata sunt respectate anumite limite impuse.

In acest sens, Comisia Europeana a oferit o nota orientativa care contine toate informatiile pe care conducatorii auto ar trebui sa le cunoasca.

Practic, in situatiile in care cardul de conducator auto este pierdut, furat sau functioneaza defectuos, conducatorul auto este obligat sa urmeze pasii necesari pentru inlocuirea acestuia in maxim o saptamana din momentul constatarii furtului, pierderii sau a defectiunii.

Momentul respectiv se stabileste printr-o declaratie oficiala.

In ceea ce priveste eliberarea noului card, autoritatile se fac obligate de furnizarea lui in cel mult 8 zile lucratoare din momentul in care a fost realizata cererea. In tot acest timp, conducatorul auto isi poate desfasura in continuare activitatea cel mult cincisprezece zile.

Totusi, daca termenul de cincisprezece zile expira iar soferul nu a putut ajunge la garaj sau in parcare, acesta poate circula pana cand ajunge la destinatie. In acest sens trebuie sa aiba dovada care atesta imposibilitatea obtinerii sau a folosirii noului card. Aceasta dovada este reprezentata de catre actul emis chiar de catre Politie.

De asemenea, conducatorii auto au posibilitatea sa conduca fara a folosi un card tahograf si atunci cand au facut cerere pentru a obtine un nou card tahograf in termenul mentionat anterior, atata timp cat au dovada necesara care atesta faptul ca asteapta obtinerea noului card.

Putem concluziona, asadar, faptul ca nici o operatiune de transport nu ar trebui sa aiba de suferit in urma pierderii cardului tahograf, atata timp cat se respecta toate impunerile legislative.

Va fi nevoie, in schimb, de inregistrari manuale pe care conducatorul auto va trebui sa le faca in cazul conducerii fara card tahograf.

  • Category :
  • Type :